fbpx

Julemarsipan

JULEMARSIPAN FRA BAKER JØRGENSEN: ETTERSPURT VERDEN RUNDT!

http://www.norge-rundt.no/video/2849

Fra Harebakken til Hellas: I over 100 år har julemarsipanen fra det lokale bakeriet Baker Jørgensen vært en tradisjonsrik del av julekosen i mange norske hjem. Nå kan julen bare komme, for årets julemarsipan fra Baker Jørgensen er i salg, til glede for både store og små – i Norge og det store utland!

De står så pent og pyntlige i disken til Baker Jørgensen på Harebakken. Julemarsipanen, i all sin prakt! Fargerik og søt, formet som nisser, griser og i ulike frukt-fasonger. Det er egentlig ganske utrolig at noen enkle ingredienser som mandel, sukker og vann kan smake så godt, og se så spennede ut! Å, du deilige konfektbit!

Tradisjon siden 1904

Baker Jørgensens sine berømte, håndlagde marsipanbiter er en tradisjon som går helt tilbake til 1904. Det familieeide bakeriet er norgeskjent nettopp blant annet for sin hjemmelagde jule -(og påske-) marsipan. Hvert år venter kundene ivrige på at marsipanen skal diskes opp i diskene på kaffeutsalgene.

– Hvor populært vil du si julemarsipansalget er?

– På en skala fra 1 til 10, så er det 10! Og det er ikke bare blant våre stamkunder i Arendal. Mange bestiller langveisfra og vi har hvert år måtte sende julemarsipanen laaangt av gårde, forteller butikksjef på Baker Jørgensen, Cecilie Jørgensen – som for øvrig ikke er beslektet bakerfamilien som i 1904 startet Baker Jørgensen.

– Hvor langt er langt?

– Vi har sendt marsipanen Norge rundt, helt opp til Tromsø i nord og til Mandal i sør. Men vi har kunder i Florida, Spania, Hellas – folk som bor der og er norske, og som er oppvokst med marsipanen og må ha den til jul.

15.000 jordbær

Cecilie er kry av julemarsipanen, av flere grunner. I motsetning til mange andre bakerier, så lager Baker Jørgensen nemlig marsipanen helt fra bunnen av. I en reportasje i Agderposten, forteller konditor Torbjørn at bakeriet bruker først og fremst spanske, skåldede mandler – som har mer smak enn de kalifornske. De maler dem og elter dem sammen med sukker ved en hemmelig temperatur som er så høy at de skåldede mandlene nærmest blir røstet, kan konditoren røpe. Det gjør noe med smaken.

Torbjørn får ikke lov å fortelle hvor mye marsipan de lager eller hvor stor del av juleomsetningen den utgjør; men han kan fortelle at de selger fem ganger så mye julemarsipan som påskemarsipan. Og at de lager 15.000 jordbær til jul. Men så kommer eplene, pærene, kirsebærene, grisene, skinkene, julenissene, ekornene og hva det nå er alt sammen, i tillegg.

Og julemarsipansalget øker litt hvert år, ifølge Cecilie.

– Allerede i slutten av september og begynnelsen av oktober begynner mange å spørre når julemarsipanen kommer i salg. Har du en dato, spør de, sånn at de kan gi beskjed til venner og familie som ikke bor her, men som kommer på besøk – så de kan få den med seg når de kommer hit. Mange kommer og kjøper den dagen julemarsipanen kommer i disk og er vi en dag eller to forsinket, så får vi høre fra kundene at «Den skal ha kommet i går», forteller Cecilie med et smil.

Det er trygt å si at julemarsipan fra Baker Jørgensen er blitt en tradisjon, både som julekos i hjemmet og som gaver til venner, familie og bekjente. En tradisjon som nok vedvarer i mange år fremover.

– Hvilke figurer selger dere mest av?

– Alle skal ha en gris til mandelen i grøten på juleaften. Det spiller ingen rolle om vi har igjen marsipangriser på en halv kilo eller 50 gram – kundene kjøper den som er igjen i disken, smiler Cecilie.

– Ellers går det mye nisser, gulrøtter, jordbær…. egentlig alt! Ekorn føler jeg går først, forteller Cecilie og legger til at de har ingen julemarsipan til overs i januar.

Prisen på deilig julemarsipan fra Baker Jørgensen er den samme om du kjøper løsvekt eller julemarsipanfigurer ferdigpakket i gavepose. Sistnevnte er veldig populære til julekosen på kveldene eller som gaver.

Pris på ferdigpakkede julemarsipanfigurer er fra kr. 150 og opp til ønsket mengde/vekt, hvis du ønsker å sette sammen din egen pose.

– Pølse-marsipan selger også godt. Kundene kjøper det for å lage egne figurer hjemme og koser seg med dette. Pølse-marsipan er billigere i vekt i forhold til ferdige figurer, forteller Cecilie.

– Hva betyr julemarsipan for deg?

– For meg, er det ikke jul uten julemarsipan. Den smaker så godt og pynter så opp at jeg blir rett og slett glad av å se på den!

– Et av høydepunktene i julen for meg er å lage figurer med pølse-marsipanen og å pynte med marsipanfigurer. Det er stas, sier Cecilie med et stort smil og legger til at ekorn og jordbær kjøpes inn hvert år til familien.

O jul med din glede – som vi gleder oss til julekosen! Kom i julestemning, du også! Ta turen til Baker Jørgensen Harebakken og sikre deg årets julemarsipan til julekosen! Velkommen til en riktig så velsmakende julehandel.

Share This